Sınavda Rutinlik Etkenleri Hakkında

img

Rutin kelimesi her ne kadar sıkıcılığı çağrıştırsa da beyinde güven duygusunu oluşturur. Beyin alışkın olmadığı veya güvende hissetmediği bir ortamda olduğunda bütün algı kapaklarını sonuna kadar açmak için vücut gerilir ve beraberinde kişinin yanakları kızarır ve ateşi yükselir. Sınavda böyle bir durumla karşılaşmak öğrenciler için istenecek en son şeylerdendir. Bunun önüne geçmek için çalışma rutini oluşturulmalıdır. Bu da dört başlık ile incelenebilir. Uyku rutini, test çözme rutini, sınav öncesi rutini, beslenme rutini.

Uyku rutini: Vücudun kendini yenilemesi ve yeni bir güne dinç bir şekilde başlayabilmesi için 6-13 yaş aralığındaki çocuklar için 9 ila 11 saat arası uyku, 4 -17 yaş aralığı için tavsiye edilen uyku süresi ise 8 ila 10 saattir. Ergenlik döneminin sona erip yetişkinlik döneminin başladığı 18 yaşından sonrası için 7-9 saat ideal uyku süresi olarak kabul edilir. Elbette sınav süreçlerinde uykudan ödün verilir. Uykudan alınıp çalışmaya verilir. Fakat uykuyu da bir yerden sonra düzene sokmak gereklidir. Sınav haftasına girerken aynı saatte uyuyup aynı saatte uyanmak ve uykuyu yeterince almak çok önemli ve ihmal edilmemelidir.

Test çözme rutini: Test çözerken hangi teknik ile çözüyorsa gerçek sınavda aynı teknik ile çözülmesi çok önemlidir. Her testte veya sınavda farklı bir teknik kullanılmamalıdır. En iyi verim alınan teknikte sürekliliğinin rutinin sağlanması ve bu rutinin takip edilmesi çok önemlidir. Rutin oluşturmak içim test çözmenin saati de önemlidir. Sınava birkaç hafta kala belli saatlerde belli miktarlarda soru çözmeye motive olunmalıdır.

Sınav öncesi rutini: Bu rutin testte veya sınavdan hemen önce kişiyi iyi hissettirecek bir hareketi içerir. Sınava başlamadan hemen önce kısa bir sürelik rutin aslında gerçek sınavın girilen çözülen öteki testlerden de bir farkı olmadığını beyine iletilmesini sağlar. Nefes egzersizleri de bu rutinlere bir örnek olabilir.

Beslenme rutini: TYT, YGS, LGS gibi büyük sınavlara bir hafta kala beslenme çok önemlidir. Sınava az kaldı zaten düşüncesi ile abur cubur veya dışarıdan yemek gibi hazır besinleri tüketmek midede ağrılara sebep verebilir. Besin zehirlenmesi de bu davranışların sebep olabileceği sıkıntılardan birisidir. Bu süreçte rutini bozmamalı, ev yemeklerine devam edilmelidir.