Erteleme Hastalığından Kurtulmak

img

“Zamanım yoktu” diye ufak tefek şeyleri sürekli erteleyip son dakikada yapmaya çalışıyorsan ve sürekli zamandan şikâyet ediyorsan bu yazıyı da ertelemeyip okumanızı ve dikkat ayırmanızı tavsiye ederiz.

Bir şeyleri erteleme konusuyla başladığımızda. Ertelediğiniz sorumluluklarımız farkınızda olmadan kendi içlerinde önemli sorumluluklar ve önemsiz sorumluluklar olarak kendi içinde ikiye ayrılır. Ertelediğimiz sorumluluk hayatımızda önemli olarak rol oynayan sorumluluk ise direkt önemli sorumluluk sıfatı eklenebilir. Mesela ders çalışma, okula gitme, yemek yeme gibi sorumluluklarla örneklendirilebilir. Eğer kişi önemli veya önemsiz sorumlulukları ertelemeye tembellikten dolayı başladığını düşünüyor ise tamamen yanlış bir düşünce içindedir. Tembel olmak kavramı hiçbir şey yapmamak anlamına gelir aslında. Mesela ders çalışılması gerekirken telefona bakılıyorsa, hatta televizyon izleniyor veya geziliyorsa bu hiçbir şey yapılmadığı yani tembel olunduğu anlamına gelmez. Bu ders çalışılmasından bilerek kaçınıldığı ve zamanın farklı şekillerde geçirildiği anlamına gelir. Ertelemeyi tetikleyen şeye gelindiğinde ise başarısızlık ve performans kaygısıdır. Gerçekten kazanılacağı düşünülmüyor yani o sınavdan yüksek puanlar alınacağına dair ümit yok ve sorunun kendinde olduğu düşünülüyor olmasının sebebi ise çalışıp ta düşük almak veya deneyip te başarısız olmanın korkusundan dolayıdır. Böyle bir durumda başarısızlık, düşük puan gibi olumsuz sonuçla karşılaşıldığında ise erteleyerek böyle bir sonuca ulaşıldığını, eğer ertelemeyip baştan çalışılsaydı daha yüksek sonuçlara ulaşılabileceğinin farkında olunur. Çok çalıştığı halde kazanamayanların hakarete uğradığını, zekasının sorgulandığını düşünüp, çalışmaktan, çalıştığı halde kazanamamaktan korkulur ve sonunda da çalışılmaz. Doğru hayat bir performans sınavıdır ve milyonlarca kişinin önünde sahne alınır. Kaygı için yeterli bir sebep ama başkalarının diyeceklerinden korkulan, başarılarla yüzleşilmediği süreç son dakikalara kadar erteleyen bir hayat yaşanır.

Ertelemeden kurtulmak için ilk önce neyin ertelendiğini, niye ertelendiğinin düşünülmesi gerekir. Üzerine düşülmeye başlayınca ertelenen şeylerin bilinçli olarak ve belirli nedenler yüzünden ertelendiği mutlaka fark edilir.

İkinci olarak ise yapılacak işler önceden belirlenmelidir çünkü beyin belirsizlikleri sevmez. Belirsizliklerin olduğu yerde tedirgin olunur ve odaklanılamaz. Bunun önüne de geçebilmek için yapılacak işler önceden belirlenmelidir. Mesela yarın matematik dersi çalışılacak ise hangi konulardan çalışılacak, hangi kaynaklardan çalışılacak gibi soruların önceden cevaplanması gibidir.

Sonuçta kişiden ve hayallerinden daha önemli bir şey olmadığı bilerek çalışılmalıdır.