Konusu anlaşılan bir testte veya sınavda soru çözerken cevaplar öğrenci için pek tatmin edici gelemeyebilir. Sürekli ikilemelerde bırakabilir. Eğer bütün derslerde aynı sıkıntı yaşanıyor ise bu bloğu okumanızda mutlaka fayda var.
Öğrenci konu çalışmak ve soru çözmek için iki ayrı beceri grubunu ağırlıklı olarak kullandığında ve konu çalışırken görevi sadece yazılan şeyi anlamakken, soru çözerken bu anlama becerisini daha hızlı kullanmak ve tüm seçenekleri hızlı bir şekilde değerlendirmek gerekir. Gerisi kişinin karar verme mekanizmasına kalır yani çalışmak ve soru çözmek bakımından beyin farklı yerlerini farklı oranda çalıştırır. Test çözerken ihtiyaç duyulan hızlı okuma, önemli yerleri hatırlama ve şıkları birbiriyle karşılaştırma gibi becerilerin eksikliği de probleme neden olabilir. Bu sıkıntıyı çözmek için denenmesi gereken ilk adım süre tutmadan ve kitaptan özgürce bakarak soru çözülmelidir. Eğer hatırlanamayan bir kısım ile karşılaşılırsa kitaptan açılıp bakılmalıdır. Bu vesile ile de test çözmeye öğrenme işlevi de eklemiş olursunuz. Kitaba veya herhangi bir kaynağa bakarken çok şey öğrenildiği mutlaka fark edilir. Bu konuda kişi kendine bir sınır koymamalıdır. Çünkü amaç sadece test çözmek değil aynı anda eksikleri de gidermektir. Sonuçta Mevlana’nın da dediği gibi, “Bilgi, sınırı olmayan bir denizdir. Bilgi dileyense denizlere dalan bir dalgıçtır.”.
Fakat bu sorun bütün derslerde değil de yalnızca bazı derslerde yaşanıyorsa sıkıntı daha farklıdır. O da kullanılan kaynaklardan dolayıdır. Her yayınevinin konu anlatımı ve soru biçimleri birbirlerinden farklıdır. Yayınevleri konu anlatımında anlatılan konuların örneklerini soru bankalarına koyar. Eğer soru bankası ve konu anlatımlı kitap farklı yayın evlerine ait ise konu anlatımında görülmeyen yerler ile karşılaşıp görülmeyen örnekleri de çözmek zorunda kalınabilir. Bu sebeple de bazı sorular yapılamayabilir.
Daha da farklı bir neden olarak ise kişinin kendi seviyesi üstünde bir soru bankasını kullanıyor olması olabilir. En zor olanı en iyi öğretir düşüncesi ile yüksek seviyelerde soru bankaları tercih edilmemelidir. En doğru kaynak en zor değil en çok öğretenidir. Ve seviyeye uygun kaynaktan devam edip daha da zor olan kaynaklara yavaş yavaş geçmek en verimli yol olur.